Dopravcovia a predstavitelia VÚC žiadajú uhradiť nevykrytý úbytok tržieb

22.11.2004 Celý región

Na požiadavke uhradiť zo štátneho rozpočtu nevykrytý úbytok tržieb za rok 2004, ktorý vznikol autobusovým dopravcom v dôsledku poskytovania zliav sa zhodli p...
Na požiadavke uhradiť zo štátneho rozpočtu nevykrytý úbytok tržieb za rok 2004, ktorý vznikol autobusovým dopravcom v dôsledku poskytovania zliav sa zhodli predstavitelia ôsmich samosprávnych krajov a Zväzu autobusovej dopravy (ZAD). Ich spoločné rokovanie sa uskutočnilo 19. novembra v Prešove.

Zástupcovia vyšších územných celkov (VÚC) podporili návrh koncepcie dopravnej reformy vypracovanej ZAD, v ktorej by VÚC mali prebrať zodpovednosť za financovanie dopravnej obslužnosti územia. V tomto zmysle - ako to po skončení rokovania pred novinármi zvýraznil prezident Konferencie predsedov VÚC Štefan Štefanec - žiadajú dokončiť privatizáciu podnikov Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) a to tak, že by vláda SR schválila bezodplatný prevod zvyšných akcií jednotlivých podnikov SAD na dotknuté VÚC.
Prezident ZAD Ján Vrba vyjadril spokojnosť s tým, že predsedovia VÚC uznali požiadavky dopravcov ako oprávnené. Potešilo ho, že \"vydali spoločné uznesenie, ktoré konečne pohne tie ľady, ktoré sa vytvorili najmä vo vzťahu k ministerstvu financií\". Vrbu osobitne teší \"zhoda v otázke reformy, ktorú chceme zaviesť v doprave\". Jej zmyslom je, aby \"naozaj adresne, systémovo sa vykonávala doprava\".
Obe strany očakávajú, že začne konať vláda. Na 30. novembra má vedenie ZAD dohodnuté stretnutie so šéfom rezortu Pavlom Prokopovičom. Pred tým 26. novembra sa uskutoční valná hromada ZAD. Vrba predpokladá, že sa dohodnú na ďalších postupoch. Ak nebude vláda ústretová, tak podľa jeho názoru \"hrozí to, že k 1. 1. 2005 by nemuseli byť podpísané zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme, čo znamená, že doprava by sa mohla relatívne zastaviť\".
(jj)
 

Vyberte región

mark